세계의 펙틴 시장 규모는 2024년 12억 5,670만 달러에 달했습니다. 앞으로 IMARC Group은 2025-2033년 동안 7%의 성장률(CAGR)을 보이며 2033년까지 시장이 2,318.1백만 달러에 이를 것으로 예상하고 있습니다. 유리한 물리적 및 화학적 특성으로 인해 번성하는 식음료 산업 전반에 걸쳐 제품 적용이 증가하고, 즉석식품(RTE) 및 포장 식품에 대한 수요 증가, 합성 첨가물의 건강 악영향에 대한 소비자 우려가 높아지면서 천연 및 클린 라벨 제품에 대한 수요 증가가 시장을 이끄는 주요 요인 중 일부입니다.
시장 성장을 지원하는 지수적으로 확대되는 식음료(F&B) 산업
펙틴 시장은 식음료(F&B) 산업의 성장 확대로 큰 성장을 이루고 있습니다. 펙틴의 주요 최종 용도인 잼, 젤리, 제과 제품 및 제빵 제품에 대한 수요가 급증하면서 시장이 더욱 뒷받침되고 있습니다. 이 외에도 요구르트와 같은 유제품에서 안정제 및 증점제로서 대규모 제품 활용은 시장에 보수적 인 성장 기회를 제공하고 있습니다. 또한 합성 증점제 및 안정제에 대한 천연 및 기능성 성분에 대한 소비자 수요 증가는 또 다른 중요한 성장 유도 요인으로 작용하고 있습니다. 또한 섬유질이 풍부한 식단의 건강상의 이점에 대한 인식이 높아지면서 식이 섬유의 공급원으로서 펙틴에 대한 수요가 증가하고 있습니다. 펙틴은 저칼로리 및 무설탕 식품을 생산할 때 증량제로 사용됩니다. 이러한 요인으로 인해 식음료 산업에서 펙틴에 대한 수요가 증가하여 시장 성장이 강화되었습니다.
이 보고서에는 시장 구조, 주요 업체별 시장 점유율, 업체 포지셔닝, 최고의 승리 전략, 경쟁 대시보드, 기업 평가 사분면과 같은 경쟁 분석이 다루어져 있습니다. 또한 모든 주요 기업의 상세한 프로필도 제공되었습니다. 글로벌 펙틴 산업은 CP 켈코, 단시코, 카길, 허브스트리스 앤 폭스 코퍼레이트 그룹, 네이텍스, 얀타이 안드레 펙틴이 시장 점유율의 대부분을 차지하고 있는 6개의 주요 업체가 시장을 주도하고 있습니다. 펙틴 산업은 높은 자본 투자와 집중된 시장 환경으로 인해 신규 진입자 수가 극히 적습니다.
펙틴이란?
펙틴은 사과, 살구, 사탕무, 오렌지, 당근 등 다양한 과일과 채소의 세포벽에서 추출한 자연 발생 수용성 식이섬유 화합물입니다. 일반적으로 감귤류에서 추출하며 흰색에서 밝은 갈색의 분말 형태로 상업적으로 생산됩니다. 펙틴의 품질은 표준 강도의 젤리에서 설탕과 펙틴의 비율인 펙틴 등급에 따라 결정됩니다. 펙틴은 주로 잼, 젤리, 마멀레이드 제조 시 겔화제로 사용되며, 특히 잼, 젤리, 마멀레이드 제조에 사용됩니다. 펙틴은 또한 우유 기반 음료와 과일 주스의 식감을 개선하고 유통 기한을 늘리기 위해 안정제로도 사용됩니다. 이 외에도 조리 시간을 단축하고 색과 식감을 향상시키며 상처 치유 및 특수 의료용 접착제에 도움이 되는 것으로 알려져 있습니다. 이 외에도 펙틴은 콜레스테롤 수치와 속쓰림을 줄이는 등 다양한 건강상의 이점을 제공하며, 당뇨병과 위식도 역류 질환(GERD) 환자에게도 도움이 됩니다.
COVID-19의 유행은 세계의 펙틴 시장에 악영향을 미쳤습니다. 팬데믹으로 인해 세계의 경제가 혼란에 빠지고 거의 모든 산업의 주요 공정이 중단되면서 펙틴에 대한 수요가 감소했습니다. 또한 국제 무역 및 운송에 대한 제한은 펙틴 공급망에도 영향을 미쳐 원자재 및 완제품 부족으로 이어졌습니다. 이 외에도 공급망과 수요 균형이 깨지면서 식음료, 제약 및 화장품 산업에서 펙틴에 대한 수요가 크게 감소했습니다.
세계적으로 식음료 산업의 성장이 강화되고 있는 것이 시장 성장을 이끄는 주요 요인입니다. 이에 따라 소비자의 식단 선호도 변화와 바쁜 일정으로 인해 즉석식품(RTE), 포장식품, 간편식에 대한 수요가 기하급수적으로 증가하면서 시장 전망이 밝아지고 있습니다. 또한 펙틴은 젤라틴과 달리 비건 채식이며 찬물에 쉽게 녹는다는 점도 시장 성장을 촉진하고 있습니다. 또한 식물성 화학 물질, 엽산 및 칼륨이 풍부하여 의약품 및 화장품의 첨가제로서 대규모 제품 활용은 시장에 수익성있는 성장 기회를 제공하고 있습니다. 이 외에도 펙틴은 페이스트, 연고, 오일 및 크림의 구조적 안정성을 개선하고 헤어 토닉, 바디 로션, 샴푸 및 컨디셔너에 농축제로 광범위하게 통합되어 시장 성장에 도움이 되고 있습니다. 또한, 천연 안정제 및 겔화제로서 하이 메톡실(HM) 펙틴의 광범위한 채택은 또 다른 성장 유도 요인으로 작용하고 있습니다. 이와 함께 소비자들의 건강 의식 고조, 천연 및 클린 라벨 성분에 대한 수요 급증, 가처분 소득 증가 등이 시장 성장에 긍정적인 영향을 미치고 있습니다.
The global pectin market size reached USD 1,256.7 Million in 2024. Looking forward, IMARC Group expects the market to reach USD 2,318.1 Million by 2033, exhibiting a growth rate (CAGR) of 7% during 2025-2033. The increasing product application across the thriving F&B industry due to its favorable physical and chemical characteristics, the rising demand for ready-to-eat (RTE) and packaged food products, and the growing demand for natural and clean labeled products due to escalating consumer concerns about the adverse health effect of synthetic additives represent some of the key factors driving the market.
The Exponentially Expanding Food and Beverage (F&B) Industry Supporting the Market Growth
The pectin market is experiencing significant growth due to the bolstering growth of the food and beverage (F&B) industry. The market is further supported by the surging demand for jams, jellies, confectionery products, and baked goods, which are the major end-use applications of pectin. In addition to this, the large-scale product utilization in dairy products, such as yogurts, as a stabilizer and thickener is presenting remunerative growth opportunities for the market. Moreover, the rising consumer demand for natural and functional ingredients over synthetic thickeners and stabilizers is acting as another significant growth-inducing factor. Furthermore, the increasing awareness about the health benefits of a fiber-rich diet has led to the demand for pectin as a source of dietary fiber. Pectin is used in producing low-calorie and sugar-free foods as a bulking agent. These factors have resulted in an increasing demand for pectin in the F&B industry, thereby strengthening the market growth.
Competitive analysis such as market structure, market share by key players, player positioning, top winning strategies, competitive dashboard, and company evaluation quadrant has been covered in the report. Also, detailed profiles of all major companies have been provided. The global pectin industry is dominated by six leading market players, wherein CP Kelco, Dansico, Cargill, Herbstreith & Fox Corporate Group, Naturex, and Yantai Andre Pectin hold the majority of the market share. The volume of new entrants is extremely low in the pectin industry due to high capital investment and a concentrated market landscape.
What is Pectin?
Pectin is a naturally occurring soluble fiber compound derived from the cell walls of various fruits and vegetables such as apples, apricots, sugar beet, oranges, and carrots. It is commonly extracted from citrus fruits and is produced commercially as a powder that ranges from white to light brown in color. The pectin's quality is determined by the pectin grade, which is the ratio of sugar to pectin in a jelly of standard strength. It is mainly utilized as a gelling agent, especially in manufacturing jams, jellies, and marmalades. Pectin is also used as a stabilizer in milk-based beverages and fruit juices to improve their texture and increase shelf life. In addition to this, it is known to reduce cooking time, enhance color and texture, and aid in wound healing and specialty medical adhesives. Apart from this, pectin offers numerous health benefits, such as reducing cholesterol levels and heartburn, and is beneficial for people with diabetes and gastroesophageal reflux disease (GERD.
The COVID-19 pandemic has had a negative impact on the global pectin market. The outbreak disrupted the global economy and halted the key processes of almost all industries, resulting in a decreased demand for pectin. Moreover, the restrictions on international trade and transportation also affected the supply chain of pectin, leading to a shortage of raw materials and finished products. In addition to this, with disruptions in supply chain and demand equilibrium, there was a considerable decrease in the demand for pectin from the food and beverage, pharmaceutical, and cosmetic industries.
The bolstering growth of the F&B industry across the globe represents the key factor driving the market growth. In line with this, the exponentially rising demand for ready-to-eat (RTE), packaged, and convenience foods due to consumers' changing dietary preferences and busy schedules is creating a propitious outlook for the market. In addition to this, pectin, unlike gelatin, is vegan and easily dissolvable in cold water, which is propelling the market growth. Moreover, the largescale product utilization as an additive in medicines and cosmetic items due to its rich content of phytochemicals, folic acid, and potassium is presenting lucrative growth opportunities for the market. Besides this, pectin helps improve structural stability in pastes, ointments, oils, and creams and is extensively incorporated in hair tonics, body lotions, shampoos, and conditioners as a thickening agent, which is favoring the market growth. Furthermore, the widespread adoption of high methoxyl (HM) pectin as a natural stabilizer and gelling agent is acting as another growth-inducing factor. Concurrent with this, escalating health consciousness among consumers, the surging demand for natural and clean-label ingredients, and inflating disposable incomes are positively impacting the market growth.