 
		세계 해조 기반 대체육 시장은 2025년 8억 8,548만 6,000달러에서 연평균 14.62% 성장하여 2030년에는 17억 5,150만 6,000달러에 달할 것으로 추정됩니다.
해조는 해조류 또는 해양식물의 일종으로 강, 바다와 같은 수역에서 자랍니다. 해조는 비료나 담수를 필요로 하지 않고, 이산화탄소를 다량 흡수하고 대량으로 생산하기 때문에 지속가능한 단백질 공급원입니다. 세계 해조 단백질 시장도 해조 단백질과 추출물의 활용이 증가하면서 빠르게 성장하고 있습니다. 해조는 색소, 비타민, 플로로탄닌, 다당류, 펩타이드, 미네랄, 영양효과 등의 생리활성 물질을 함유하고 있어 다양한 분야에서 활용되고 있습니다.
세계 인구 증가, 식물성 육류에 대한 회복력 증가, 해조류의 건강 효과와 양식 효율성은 해조 기반 대체육 시장을 촉진할 것으로 예측됩니다. 노르웨이 과학기술대학교 제품디자인학과에 따르면, 2030년까지 세계 인구는 98억 명에 달할 것이라고 합니다. 신선한 육류에 대한 수요와 농지 부족으로 인해 가용 토지에 부담을 주지 않는 대체 단백질 재배로 전환될 것으로 예상됩니다. 이에 따라 해조를 포함한 육지에서 재배되지 않는 대체 단백질 공급원의 생산이 크게 증가할 것으로 예상됩니다. 또한, 전 세계적으로 500여 종의 해조가 식용으로 이용되고 있는 것으로 알려져 있습니다. 해조 소비와 관련된 건강상의 이점, 효율적인 생산, 투자 및 연구는 수요를 촉진하고 이 시장의 성장을 증가시킬 것으로 예상됩니다.
세계 해조 기반 대체육 시장 활성화 요인
세계 해조 기반 대체육 시장을 이끄는 주요 요인은 식물성 식품 시장에 대한 투자 증가입니다. 전 세계 식물성 식품, 특히 식물성 육류 및 해산물 제품 카테고리는 생산 기술 개발 및 맛과 식감 개선을 위해 많은 투자가 이루어지고 있습니다.
Goof Food Institute(GFI)는 보고서를 통해 2023년 식물성 식품 분야에 대한 전 세계 총 투자액이 약 85억 달러에 달할 것이라고 밝혔습니다. 이 기관에 따르면 식물성 육류, 해산물, 계란, 유제품에 대한 총 투자액은 9억 770만 달러에 달해 전 세계 식물성 식품 산업 전체의 약 11%를 차지했습니다.
GFI는 또한 여러 국가에서 식물성 식품 시장의 수요를 촉진하기 위해 새로운 정책과 규제를 도입했다고 밝혔습니다. 또한 GFI는 캐나다가 국내 식물성 단백질 시장을 촉진하고 지원하기 위해 약 1억 1,000만 달러의 공공 자금을 투자했다고 밝혔습니다. 마찬가지로 영국과 독일 정부도 자국 내 대체 단백질 연구 개발을 성장시키기 위해 주요 정책 및 투자 계획을 도입했습니다.
세계 해조 기반 대체육 시장의 지리적 전망
북미는 전 세계 해조 기반 대체육 시장에서 큰 성장세를 보일 것으로 예상됩니다. 북미 지역, 특히 미국, 캐나다, 멕시코는 세계 최대 육류 소비국 중 하나입니다. 이 지역은 또한 채식주의자와 비건 인구가 크게 증가하여 식물성 육류 제품 시장을 촉진할 것으로 예상되며, Great Green Wall의 보고서에 따르면 멕시코는 세계에서 두 번째로 많은 채식주의자 인구를 보유하고 있으며 총 인구의 약 19%가 채식주의자입니다. 마찬가지로 2023년 캐나다의 채식 인구는 약 9.4%에 달합니다.
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The global seaweed-based alternative meat market is estimated to attain US$1,751.506 million in 2030, increasing from US$885.486 million in 2025 at a CAGR of 14.62%.
Seaweed is a type of algae or marine plant that grows in bodies of water like oceans, rivers, and seas. It is a sustainable protein source because it doesn't require fertilizers or fresh water, absorbs a lot of CO2, and produces a lot of it. The worldwide seaweed protein market is also expanding rapidly as a result of the increased use of seaweed protein and extracts. Because of the presence of bioactive substances such as colors, vitamins, phlorotannins, polysaccharides, peptides, minerals, and nutritional effects, seaweed is being used in a variety of sectors.
The growing global population, increasing resilience of plant-based meat, and seaweed's health benefits and cultivation efficiency are projected to boost the seaweed-based alternative meat market. As per the Department of Product Design, Norwegian University of Science and Technology, the global population will be 9.8 billion by 2030. The demand for fresh meat and the scarcity of farmland are expected to shift to alternative protein cultivation, which will not strain the available land. This is significantly projected to increase the production of alternative non-land cultivated protein sources, including seaweed. Additionally, as per the source, over 500 seaweed species are available globally for food. The health benefits associated with seaweed consumption, its efficient production, investments, and research are projected to push the demand, increasing this market's growth.
Global seaweed-based alternative meat market drivers
A major factor pushing the global seaweed-based alternative meat market is the increasing investments in the plant-based food products market. The global plant-based food products, especially the plant-based meat and seafood products category, witnessed a significant investment aimed at developing production techniques and improving the taste and texture of these products.
The Goof Food Institute, or GFI, in its report, stated that the total global investment in the plant-based food sector reached about US$8.5 billion in 2023. The agency stated that the total investment in plant-based meat, seafood, eggs, and dairy products reached US$907.7 million, which accounted for about 11% of the total plant-based food industry globally.
GFI further stated that various countries have also introduced new policies and regulations aimed at boosting the demand for the plant-based food market in their respective nations. It further noted that Canada invested about US$110 million, for public funding to boost and support the plant-based protein market in the nation. Similarly, the UK and German governments also introduced major policies and investment plans to grow alternative protein research and development in their countries.
Global seaweed-based alternative meat market geographical outlook
The North American region is forecasted to witness significant growth in the global seaweed-based alternative meat market. The North American region, especially the USA, Canada, and Mexico, are among the biggest meat consumers globally. This region also witnessed significant growth in its total vegetarian and vegan population, which is expected to push the plant-based meat products market. The Great Green Wall organization, in its report, stated that Mexico is home to the second largest vegetarian population in the globe, with about 19% of the total population of the nation being vegetarian. Similarly, Canada's total population of vegetarians was recorded at about 9.4% in 2023.
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